Отбелязва се на 7-ми юли, защото на тази дата през 1550г. от Южна Америка в Испания е доставена първата партида какаови зърна.Поради тази причина датата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник.
Ацтеките са първите хора, които са произвеждали хранителен продукт от какаото - наричали го "храна на боговете". Думата "какао" идва от техния език, която испанците възприемат и пренасят в Европа. Според легендите за ацтеките какаовото дърво било свещенно за тях, тък като го приемали за дар от бог Куатцекоатл. Какаовите зърна били използвани за приготвяне на местно люто питие, което няма нищо общо с днешното какао. Освен за обредни жертвоприношения, какаовите зърна се използвали и за платежно средство. Когато испанските конквистадори превземат Мексико (1519г.), в съкровищните камери на последния ацтецки владетел намират 25 хиляди стотници какао, които били разграбени, а част от тях са пренесени в Европа. Продуктът макар и непознат се търгувал много скъпо и се заплащал в злато.
Първоначално какаовите продукти, основно напитки, не се подслаждали, а се консумирали горчиви. Първото шоколадово блокче е направено едва през 1842г. от Джон Кадбъри, на когото му хрумнало да направи твърд шоколад. По-късно в Швейцария Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта днес познат като млечен шоколад.
Днес шоколадът е една от най-популярните храни. Неотдавна германски специалисти установиха, че всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Австралийски учени потвърдиха ползата от шоколада, особено тъмния - той съдържа химикали, които разширяват кръвоносните съдове и улесняват преминаването на кръвта през тях. Китайски учени потвърдиха, че шоколадът в малки количества понижава нивата на "лошия" холестерол.
Така че, освен за удоволствие, яжте шоколад и за здраве!![]()
По материали от Internet
Няма коментари:
Публикуване на коментар